TZ: Praha 3 otevřela nové komunitní centrum na Žižkově

Městská část Praha 3 otevřela nové Komunitní centrum na Žižkově. Na jeho chodu se spolu s radnicí podílí šest společností a klubů. Činnost centra vzájemně propojuje život seniorů, dětí, ale věnuje se i integraci cizinců. Nabízí kurzy, workshopy, hlídání dětí i poradenské služby. Jeho vznik podpořily i finance z evropských fondů.

Centrum funguje na adrese Koněvova 65. „Toto místo jsme si vybrali, protože na dolním Žižkově chybělo místo, kde by se lidé mohli společně scházet,“ vysvětlil výběr lokality zástupce starostky David Gregor. Díky chystané rekonstrukci ulic Koněvova a Husitská se tak i vzhled místa brzy změní k lepšímu. „Do budoucna přemýšlíme i o dalších místech, kde by se mohli lidé napříč věkovými skupinami a různými zájmy potkávat,“ dodal Gregor.

Cílem Komunitního centra Žižkov je především to, aby se tu setkávali senioři, rodiny a mládež, ale i příslušníci etnických menšin a imigranti. V centru působí šest organizací, které se společně s městskou částí podílejí na jeho fungování. Již nyní ho denně navštíví až 30 klientů. „Pro nás je to veliký krok dopředu, získali jsme zázemí, kde můžeme dělat workshopy, což je naším cílem. Zaměřujeme se především na aktivity, kdy senioři učí mladé lidi to, co celý život dělali a v čem se vyznají. Svůj um tak mohou předat další generaci,“ popsala jednu z aktivit centra Eliška Šilerová ze společnosti Sdílny generací. Komunitní centrum nabízí také předškolní dětský klub, psychoterapeutické služby pro rodiny s dětmi nebo třeba kurz češtiny pro cizince. Na filmovém semináři mladí absolventi FAMU přibližují seniorům současný svět filmu. Na jiných workshopech se peče cukroví. Od nového roku chce organizace nabídnout zájemcům kurzy zaměřené na bylinkářství nebo kutilství.

Projekt za zhruba 6,5 milionu korun je financován z evropských fondů. „Evropská unie nám poskytla 6 milionů korun a myslím, že jde o smysluplně investované peníze,“ uvedla radní Irena Ropková. Z operačního programu Praha – pól růstu ČR získala městská část 6,14 milionu korun a 325 000 korun investovala sama.

Organizace podílející se na provozu centra:

Městská část Praha 3, Beztíže, z. ú., Rodinné a komunitní centrum Paleček, z. s., Centrum pro integraci cizinců, o.p.s., Husitské centrum o.p.s., Nová Trojka, z. s., Sdílny generací, z. s.