Otevřený dopis starostce Prahy 3 Mileně Kozumplíkové: Zrušte volební obvody v Praze 3 a zajistěte spravedlivou soutěž politických stran

Strana zelených ve spolupráci s ČSSD, SNK-ED, TOP 09, Věcmi veřejnými a KDU-ČSL vyzývá formou otevřeného dopisu paní starostce k úpravě volebního systému pro podzimní komunální volby v Praze 3.

Vážená paní starostko,
v souvislosti s nadcházejícími komunálními volbami se na Vás obracím jménem široké skupiny vedoucích představitelů politických stran v Praze 3 s žádostí o přehodnocení způsobu organizace voleb, který v Praze 3 tradičně znevýhodňuje malé subjekty a ohrožuje reprezentativní zastoupení politických stran v zastupitelstvu. Tradiční rozdělení Prahy 3 do 4 volebních obvodů posunuje hranici pro vstup do zastupitelstva z 5 % přibližně na 8 % a významně tak zvýhodňuje větší a zavedené politické subjekty a narušuje spravedlivou soutěž politických stran v Praze 3. Pokud je nám známo, neexistují pro organizaci voleb ve více volebních obvodech v Praze 3 žádné důvody organizační, technické či jakékoli jiné. Podrobnější argumentaci pro zrušení volebních obvodů přinášíme v příloze tohoto dopisu.
Vážená paní starostko, v zájmu reprezentativního zastoupení politických stran v zastupitelstvu Prahy 3 a respektování principů poměrného volebního systému Vás žádáme, abyste se zasadila o zrušení parcelování Prahy 3 na volební obvody a prosadila organizaci voleb v Praze 3 vcelku, tedy v jednom volebním obvodě.
S poděkováním,
Mgr. Ondřej Rut (předseda Strany zelených v Praze 3)

Souhlas s tímto dopisem vyslovili:
Ing. Bohuslav Nigrin (předseda klubu zastupitelů a místopředseda OVV ČSSD v Praze 3)
Ing. Tomáš Mikeska (předseda klubu zastupitelů SNK-ED a KDU-ČSL)
doc. Mgr. Ing. Martin Dlouhý, PhD. (předseda TOP09 v Praze 3)
Mgr. Pavel Dobeš (předseda VV v Praze 3)
MUDr. Vladimír Říha (předseda KDU-ČSL v Praze 3)

Analýza volebního systému v Praze 3 a výsledků komunálních voleb v roce 2006
Praha 3 je tradičně v komunálních volbách rozdělena na 4 volební obvody. Z komunálních voleb do zastupitelstva Prahy 3 v roce 2006 vzešla jako jednoznačný vítěz ODS. Svůj hlas dostala od 45,75% voličů. Díky systému 4 volebních obvodů však získala 58,33% mandátů. Rozdíl mezi získanými hlasy a mandáty v zastupitelstvu tak činí velmi podstatných 12,58%. Dolní hranici pro zisk jednoho zastupitelského mandátu posunuje tento systém někam k 8 %. Systém tak jednoznačně nahrává největší straně, diskriminuje ty malé a do poměrného systému vnáší výrazné většinové prvky.

Například pokud menší strana získá v každém obvodu podporu na jednoho a půl zastupitele, ve výsledku nepromění tyto hlasy v 6 zastupitelů (4x1,5), ale pouze v 4. Zbývající procenta tak připadnou vítězi voleb.

Z níže uvedených výsledků komunálních voleb v roce 2006 a přepočtů na počet zastupitelských mandátů jasně vyplývá, že systém 4 volebních obvodů v Praze 3 se negativně dotknul tří menších opozičních stran (ČSSD, SNK-ED a KSČM), které získaly výrazně nižší procento mandátů, než hlasů ve volbách. Naopak jednoznačně pozitivně se systém promítl do výsledku největší strany (ODS):

Konkrétní čísla z voleb 2006 si můžete prohlédnout v této tabulce:

Volební strana

Hlasy

Zastupitelé

v %

abs.

v %

Strana zelených

10.68

11.11

Česká strana sociálně demokratická

15.16

13.89

Komunistická strana Čech a Moravy

8.53

5.56

Občanská demokratická strana

45.75

58.33

Koruna Česká (monarchistická strana)

0.04

Koalice SNK ED, KDU-ČSL

13.06

11.11

DOHODA pro Prahu 3

2.54

0.00

Volba pro město-NK (Pravicový klub)

2.81

0.00

SONOB se Zelenými za ochranu bydlení

1.43

0.00

Když vezmeme v potaz tradičně nízkou volební účast (v komunálních volbách 2006 to bylo 38,32% voličů), dostaneme se k závěru, že vítězné straně stačilo k absolutnímu ovládnutí zastupitelstva, aby ji k volbám přišlo podpořit jen 17,5% obyvatel Prahy 3 s právem volit.

Scan dopisu si můžete stáhnout ve formátu PDF - ZDE