Den pro Kliniku - 24. 1. 2015

V sobotu 24. ledna se uskuteční Den pro Kliniku, autonomní sociální centrum, které bylo vyklizeno z chátrajícího objektu v majetku státu. Akce přichází po více jak měsíčním jednání s politiky a úředníky, které otevřelo možnost dočasného a možná i trvalého návratu do budovy bývalé polikliniky. Obecným cílem Dne pro Kliniku je vyjádřit hlasitou podporu snaze o dekriminalizaci squattingu. Konkrétně pak jde o to, aby se mohlo Autonomní sociální centrum vrátit do prázdné budovy na pražském Žižkově a pokračovat v aktivitách, které byly předčasně ukončeny. Cel& aacute; akce začíná demonstrací a pokračuje bohatým kulturním programem v Praze a dalších městech.

 Hlavním bodem programu je pražská demonstrace, která začíná ve 14 hodin u budovy kliniky na Žižkově. Od ní se vydá průvod městem, aby veřejně upozornil na témata, která celá kauza ve společnosti otevřela. Tereza Virtová, jedna z členek pražské iniciativy Klinika, k myšlenkám akce uvádí: „Nemyslíme si, že by společnost měla upřednostňovat nedotknutelnost soukromého vlastnictví majitelů, kteří nechávají domy dlouhodobě a často i záměrně chátrat před potřebami lidí a zájmy širší společnosti. Squatting není problém, tím jsou rostoucí sociální nerovnosti ve společno sti.“ Happening v ulicích je také jedním ze způsobů, jak udržet téma Kliniky stále v povědomí a nenechat se uchlácholit jednáními, která momentálně probíhají s úředníky a politiky.

 
Na demonstraci navazuje večerní kulturní program na mnoha místech ČR i za hranicemi, v podobě koncertů, divadel, básnických recitací nebo promítání. V Praze se program odehrává na více než patnácti různých místech. „Iniciativa organizuje akce v klubu Podnik a kavárně Potrvá. Poté, co jsme vyhlásili Den pro Kliniku, začali se přidávat další. Vyjádření této solidarity si ceníme a ukazuje se, že Klinika má opravdu širokou podporu“, říká Tadeáš Polák, jeden členů kolektivu. Kromě Prahy se akce na podporu Kliniky uskuteční v Brně, Ostravě, Plzni, Pelhřimově, Žďáru n ad Sázavou, Bečvárech, ale i na Slovensku, v Žilině či Košicích. Nejde přitom pouze o podporu konkrétního pražského objektu. Ukazuje se, že jednotlivé kolektivy jednají autonomně a reagují na témata, která se týkají jejich města nebo sousedství. Příkladem je akce v Ostravě, která aktivizuje místní skupinu lidí bez domova a oživuje diskuzi o Přednádraží, místu, kde došlo před nedávnem k vystěhování několika romských rodin.
 
Autonomní sociální centrum Klinika bylo po deseti dnech fungování 9. prosince vyklizeno. Do té doby si získalo sympatie místní komunity i široké veřejnosti. Na jeho podporu se uskutečnila v prosinci demonstrace, kterou podpořilo téměř tisíc lidí. Po celé ČR proběhl o Vánocích Den prázdných domů a neustále se dějí dílčí akce, které vyjadřují solidaritu s kolektivem i jeho myšlenkami. Klinice vyjádřila podporu také celá řada známých osobností.
 
Iniciativa Klinika
 
asc-klinika@centrum.cz
 
web: klinika@451.cz
 
mobil:  776261690 (mluvčí)
reklama