Tisková zprávaTZ: Zelení z Prahy 3 chtějí překopat podmínky veřejných soutěží, plánují zohledňovat i pracovní podmínky.TZ

Praha, 1. 10. 2018 – Filip Hausknecht (Zelení a nezávislí, Praha 3) se nechal zaměstnat ve firmě, která pracuje na revitalizaci náměstí Barikád na Žižkově. Chtěl se tam osobně přesvědčit, že jsou ve firmě TILIA s.r.o. kvalitní pracovní podmínky. Ta je subdodavatelem firmy EDIKT, a.s., která získala od Úřadu městské části Praha 3 zakázku za 11.597.628 Kč.

„Pracoval jsem tam na přípravě záhonů. Chtěl jsem vědět, jestli mají zaměstnanci řádné smlouvy, jsou dostatečně ohodnoceni, mají proplacené přesčasy a zda se na pracovišti dodržuje bezpečnost práce,“ vysvětluje kandidát do zastupitelstva Prahy 3.

Podle Hausknechta není třeba čekat na další volby do poslanecké sněmovny, aby Zelení mohli hájit práva pracujících. Navrhuje kvalitu pracovních podmínek zohledňovat již při veřejných soutěžích. Větší šanci by tak měly takové firmy, které mají například uzavřenou kolektivní smlouvu, radu zaměstnanců, nebo které doloží, že vyplácejí svým zaměstnancům a zaměstnankyním důstojnou mzdu. Ve Švýcarsku se například řeší podmínka, že mzda nejlépe placeného zaměstnance firmy nesmí přesáhnout dvanáctinásobek mzdy nejnižší. Také je podle Hausknechta nutné dodržování pracovních podmínek častěji kontrolovat. V soutěžích se dají zohledňovat také například ekologické podmínky. Firma TILIA s.r.o. například na náměstí Barikád používá chemický postřik Roundup, který chtějí Zelení zakázat.

„Pochybení jsem nenašel, chceme ale více než zákonné minimum. Musíme pro lidi, kteří opravují naše náměstí a staví naše domy, chodníky a parky, požadovat takové podmínky, aby si mohli dovolit nájmy v blízkosti místa, kde pracují,“ vysvětluje potřebu zapojení radnice Hausknecht. Pronájem garsonky 30 m2 v Praze 3 vyjde průměrně na 11.280 Kč měsíčně.  V TILIA s.r.o. byl Hausknecht zaměstnán za 100 Kč/hod., na nájem takové garsonky by pak musel dát přibližně 68 % své mzdy.

„Pokud se dostaneme do vedení radnice Prahy 3, budeme za podmínky pracujících bojovat již od tohoto října. Josef Středula, odbory i všichni pracující tam tak konečně budou mít spojence v boji za důstojnější život pro všechny,“ dodává Hausknecht.

Kontakt:

Filip Hausknecht
FilipHausknecht@gmail.com
+420 603 241 874

FOTO, smlouva o dílo, dohoda o provedení práce: