Výstavba na Židovských pecích je břemenem z roku 2008

NázoryVýstavba na Židovských pecích je břemenem z roku 2008

Včera večer jsem si pročítal různé diskusní skupiny na Facebooku a kromě sáňkování bylo nejvíce komentářů kolem stavební činnosti u Židovských pecí na Vackově. Často zde padá otázka, proč s tím jako radnice nic neděláme. Takže si zase dovolím pár naučně-historických řádků.

Tak v první řadě chci říci, že prostor bývalých dílen na Vackově je pro novou zástavbu vhodný. A první etapa vesměs pětipatrových blokových domů se mi i celkem líbila. Nejsem žádným bojovníkem proti developerům a nemyslím si, že je na místě veškerou novou výstavbu odmítat.

Jenže všechno má mít svá pravidla. A to, čeho jsme dnes svědky během procházky oblíbeným parkem, je už zcela za hranou. Kromě zastavění původního brownfieldu už postupně dochází i k redukci zeleně a nová výstavba ční výrazně nad horizont parku. Přitom městská část měla původně tu největší možnou páku, jak dát výstavbě řád. Před třinácti lety totiž významnou část těchto pozemků vlastnila.

Z archivu jsem si nechal vytáhnout usnesení Zastupitelstva Prahy 3 z roku 2008, kterým se zmíněné pozemky prodávají společnosti Metrostav Vackov a.s. Celá transakce vykazuje celou řadu charakteristických znaků té doby. Například na cenu pozemků byl zpracován znalecký posudek, který uvádí, že cena "obvyklá" u těchto pozemků činí 50 mil. Kč. Jenže kupujícímu se to zdálo moc a proto si nechal zpracovat posudek, který u těchto pozemků hovoří o ekologické zátěži a vyčísluje náklady na sanaci v hodnotě 25 mil. Kč. Absurdním detailem je skutečnost, že tento posudek si objednává strana kupující a nikoliv městská část, která následně celý pozemek prodává za částku 39 830 000 Kč. Tím se Praha 3 zbavila nejen pozemku samotného, ale z velké části i kontroly nad tím, co zde v budoucnosti bude stát. Neodpustím si poznámku, že tehdy vládla na radnici žižkovská ODS (ve volbách v roce 2006 získali 45% a 21 zastupitelů z 36) bez jakéhokoliv koaličního partnera.

Dalším mezníkem logicky bylo získání stavebního povolení. Je mi jasné, že tady se pouštím na tenký led, protože v tu dobu na radnici působila moje stranická kolegyně paní starostka Hujová. Jenže Vy byste se na to stejně ptali, proto nebudu chodit kolem horké kaše. Městská část v tuto chvíli již pozemky nevlastnila, byly v té době soukromé a územní plán takovou výstavbu umožňoval. Jistě si můžeme říkat, že se tehdy mělo více křičet a městská část mohla využívat nejrůznější obstrukční mechanismy jak developera tlačit k nějaké redukované podobě. A troufám si tvrdit, že dnes bychom tu ambici měli. Jenže z vlastní zkušenosti vím, že úspěšnost takové snahy je přinejmenším sporná a vlastník pozemku si často prosadí svou i přes tento křik radnice. Tehdejší koalice se rozhodla výstavbu akceptovat výměnou za to, že developer zde na své náklady postaví menší mateřskou školku a provede další investice do veřejných ploch.

Jsem si dobře vědom, že i některé moje kroky budou zpětně hodnoceny jako chybné. Proto k hodnocení minulosti zpravidla přistupuji s určitou opatrností a pokorou. V politice totiž často nevíte věci, které budou vědět ti po vás. Nicméně formu vyvedení pozemků z majetku městské části v roce 2008 nelze hodnotit jinak, než jako naprosté selhání samosprávy. Byl to zcela nekoncepční krok, který lze označit buď jako extrémně amatérský či jako zločinný. Přitom v se v této době nejednalo o jediný případ, protože v tutéž dobu došlo k podobně absurdní transakci s pozemky kolem Parukářky či kolem stadionu Viktoria Žižkov. Všechno to jsou kauzy, které mají dopad i do dnešních dnů. Část zmíněných pozemků pod Parukářkou se v tomto volebním období naštěstí podařilo vykoupit zpět a s osudem Viktorky si zatím dost lámeme hlavu.

Tohle se už nesmí opakovat. A když se dívám na probíhající debatu kolem budoucí zástavby na Nákladovém nádraží, která se odehrává pod velmi intenzivní kontrolou veřejnosti, chce se mi věřit, že se nic takového opakovat skutečně nebude. Výstavbu na Židovských pecích však už nikdo nezastaví. Radnice dnes intenzivně bojuje proti výstavbě dominantní stavby, se kterou městská část (bez ohledu na vedení) nikdy nesouhlasila. Proti tomuto plánu se od roku 2019 systematicky odvolává. Tento věžák by totiž měl ještě převyšovat ty stávající a měl by být pomyslnou tečkou za působením Metrostavu v této lokalitě.
Držte nám palce.
 


www.facebook.com/ptacekjiri
www.twitter.com/ptacekjirka
www.jiriptacek.com


Související články

Má Viktorka na Žižkově šanci?

Názory
V průběhu prosince nechal fotbalový klub Viktoria Žižkov rozvěsit po Žižkově billboardy se sugestivní otázkou ohledně budoucnosti stadionu. Udržitelná budoucnost v rukou klubu, nebo nejistá budoucnost v rukou městské části? Proč se ještě nezačalo s rekonstrukcí a proč stadion nemá licenci? Tenhle text jsem napsal mezi svátky pro všechny fotbalové fanoušky, se ...pokračování
reklama