Kemp dnes otevírá. Jaká bude Pražačka v roce 2017?

Kemp dnes otevírá. Jaká bude Pražačka v roce 2017?

Lidem procházejícím se zelení Pražačky za občasných nedávných slunných odpolední jistě vytanula na mysli otázka, kdy už se otevřou místní občerstvovací podniky. Kemp tradičně otevíral až na Čarodějnice, ale např. hospůdka U bazénu bývala otevřená celoročně a posezení na přilehlé zahrádce tak záviselo jen na odvaze a odolnosti příchozích. Jelikož se termíny otevření blíží, pojďme si shrnout, co se stalo a říci si, co se chystá.

Proč změny?

Na sklonku roku 2015 nastoupil do SARAPu (Sportovní a rekreační areál Pražačka) nový ředitel Václav Bartásek, který si všiml, že nájemci platili poměrně nízké nájemné a ve smlouvách byly různé nesrovnalosti. Rozhodl se tedy nájemce „přesoutěžit“, aby vše bylo jasné a bez pochybností. Začal tím největším, tedy kempem. Rozhodnutí vyvolalo značné emoce, protože návštěvníci kempu se báli, že o své oblíbené místo přijdou. Veřejná soutěž se konala v březnu 2016. Do otevření nezbývalo mnoho času. Zvítězila nabídka Patrika Harvalíka. Dosavadní provozovatel David Renza skončil na třetím místě.

Začala komplikovaná jednání, protože David Renza byl vlastníkem staveb v kempu. Patrik Harvalík nakonec dostal možnost provozovat ještě jednu sezónu Šlechtovku ve Stromovce, jejíž vybavení se chystal přesunout do kempu. Výsledkem byla trojdohoda Sarapu a obou mužů o tom, že David Renza bude provozovat kemp ještě v sezóně 2016, během které se vyřeší budoucí vlastnictví staveb a dalšího vybavení, které v kempu zanechá. Brány, elektrické rozvody či kamerový systém pak odkoupil Sarap, zatímco zbylé dřevostavby Patrik Harvalík. V říjnu 2016 se ještě projednávala na zastupitelstvu petice za zachování stávajícího provozovatele kempu, ale ani její autor ani David Renza na jednání nedorazili. 

Na začátku letošního roku pak přišly na řadu menší podniky: hospůdka U bazénu, občerstvení u hřiště a občerstvení v areálu bazénu. Ředitel Bartásek se je nakonec rozhodl nabídnout jako balíček, tedy všechny tři najednou jednomu provozovateli. Zvítězila opět nabídka Patrika Harvalíka. Příjem z nájmu se Sarapu zvýšil třiapůlkrát. Pro Sarap je jeden nájemce jistě zjednodušení situace, protože nebude mít čtyři partnery k jednání ani dva, nýbrž jednoho. Vzhledem k ambiciózním plánům Sarapu na propojení celého areálu jak fyzicky, tak elektronicky (plánuje se např. karta občana, díky které by měli místní slevu) jistě ideální situace. Návštěvník zvyklý na konkurující si podniky ale může mít určité obavy. Patrik Harvalík vysvětluje, že už v projektu, který podávali do soutěže, bylo uvedeno rozrůznění podniků tak, aby každý byl trochu jinak zaměřen. 

Jako první otevře kemp

Dnes (27.4.) otevře své brány veřejnosti kemp respektive bar. Půjde o testovací provoz, který by měl „odladit“ možné problémy před tradičními Čarodějnicemi, které v areálu kempu pořádá městská část. Samotný kemp jako ubytování by se měl otevřít cestovatelům o dva týdny později. Změna se samozřejmě týká i názvu z CAMP ŽIŽKOV PRAGUE se stává PRAGUE CENTRAL CAMP. 
Patrik Harvalík k budoucí podobě kempu říká: „Určitě je dobré na pana Renzu navázat, ale rozhodně to nebudeme kopírovat. Chtěli bychom se více zaměřit na rodiny s dětmi a také poskytnout širší služby. Plánujeme např. půjčovnu elektrokol, možnost snídaní a nákupu čerstvých potravin pro ubytované.“  

Nově bude areál kempu veřejnosti otevřený 10 měsíců v roce (oproti 5-6 měsícům v minulosti), protože nový nájemce má nájemní smlouvu na celý rok, nikoli pouze na sezónu jako v minulosti. Vstupné na akce bude nadále buď dobrovolné, nebo žádné. Tradičně bude fungovat teplé občerstvení z grilu a bar. V nabídce budou piva z portfolia Plzeňského pivovaru. Pokud budou nějaká lokální a speciální piva, tak lahvová. 

Hospůdka U bazénu

Hřiště i venkovní posezení, které vybudovala bývalá provozovatelka paní Jelínková odkoupil Sarap a bude tedy i nadále k dispozici. Hospůdka by měla otevřít dveře veřejnosti zhruba v polovině května a fungovat by měla jako v minulosti celoročně. Pro úplnost dodejme, že bývalá provozovatelka se soutěže už účastnit nechtěla.

Občerstvení u hřiště – Grill park

Tento prostor bylo potřeba překolaudovat a byl též rozšířen, čímž se otevření zpožďuje. Nicméně předpokládaný termín je zhruba konec května. Zaměření by mělo být více na zdravou výživu a věci kolem sportu. K dispozici bude i venkovní travnatá plocha za budovou, na kterou bude přístup z cyklostezky. V budoucnu by tu měla být též možnost půjčit si gril a opéci si buřty, což je tradice ze Šlechtovky.

Tyto prostory budou během několika týdnů proměněny k nepoznání. 

Molo Pražačka

Zatím pracovní název vychází z možností poměrně velké terasy nad bazénem. Otevře logicky s otevřením bazénu 1.6. Zaměření má být více na domácí limonády a kavárenskou nabídku. V jednání jsou zde letní filmové projekce či módní přehlídky. 

Nájemní smlouva na rok - problém

Ředitel Bartásek může na základě zřizovací listiny Sarapu uzavírat se souhlasem zřizovatele (městská část) pouze smlouvy v délce jednoho roku. Nemůže se tedy opakovat složitá situace, která nastala po veřejné soutěži? Tedy, že by soutěž vyhrál někdo jiný než stávající provozovatel a ten by vlastnil objekty v kempu?  Tyto komplikace by se už opakovat neměly. Součástí nové smlouvy je, že v případě, že by stávající provozovatel za rok nepokračoval, tak prodá své objekty Sarapu za určenou cenu. Kontinuita by tak měla být zachována. 
Jednoroční smlouva je ovšem z obchodního hlediska absurdní. Ředitel Bartásek k tomu říká: „Budu tlačit na to, abych mohl uzavírat smlouvy na delší dobu. Samozřejmě vždy se souhlasem rady městské části. Pro mé partnery je těžké uzavírat smlouvu na rok, zvláště když je areál v takovém stavu. Riskují, že se jim počáteční investice nevrátí, což se samozřejmě odráží i v nabídnuté ceně.“

Délka smlouvy znemožňuje novému nájemci např. pokračovat v tradici kavárny v areálu kempu: „Vzhledem k nájemní smlouvě na rok, by to byla gigantická investice. Uvidíme, jak to bude dál. Když někomu nabídnete roční smlouvu, tak si neumím představit, že někdo bude investovat, aby vytvořil něco skutečně zajímavého. Návratnost neexistuje.“ Pokud by se tento problém podařilo vyřešit, tak by Patrik Harvalík určitě zvážil návrat kavárny do kempu nebo vylepšení sociálních zařízení. 

Je tedy na místě zvážit možnost změny zřizovací listiny Sarapu nebo případnou výjimku. Přínos by byl jasný, jak pro nájemce, tak pro návštěvníky. 

Závěrem

Bývalým provozovatelům zejména Davidu Renzovi a paní Jelínkové určitě patří velký dík za místa s jedinečnou atmosférou, která se jim povedlo vytvořit. Doufejme, že se Patrikovi Harvalíkovi a jeho týmu podaří zdárně navázat a místa budou nadále oblíbená a hojně navštěvovaná. Jen ta všemi obdivovaná kavárna z posledních dvou sezón v kempu zůstává ve vzpomínkách. 

Na úplný závěr dejme ještě slovo novému provozovateli: „Chtěl bych poprosit původní příznivce pana Renzy, kteří asi z té změny nebyli nadšení, což zčásti chápu, aby si našli chvilku se v kempu zastavit a udělali si vlastní názor na místě.“


Související články

Žižkovský kemp konečně otevřel. Co se vlastně dělo?

Asi máloco na Praze 3 v poslední době vyvolávalo tolik spekulací jako dění kolem kempu. Proběhlo výběrové řízení, ale oficiální zprávy o výsledku nebyly. Areál kempu měl být součástí Sletu čarodějnic, ale na poslední chvíli byl program z kempu přesunut a kemp zůstal zavřený. Veřejnost opět nevěděla proč. pokračování

Petice ke kempu se projednávala, NNŽ ne - shrnutí mimořádného říjnového zastupitelstva

zastupitelstvo
Mimořádné říjnové zastupitelstvo v pátek 14.10.2016 bylo svoláno na popud opozice (ŽnS), která chtěla projednat petici „Nechte Kemp Davidu Renzovi!“ a chystanou smlouvu o spolupráci radnice s firmou Central Group při výstavbě na severní části Nákladového nádraží. Kdo čekal, že koalice opozici neschválí program a půjde se domů, byl možná překvapen. Výsledky ...pokračování

Soukromá školka nenahradila kemp, ačkoli to tak může vypadat

Lidé, kteří se jdou projít na Pražačku, si mohou všimnout, že vybavení kempu z velké části zmizelo. Kavárna už je odvezená, zmizelo i dřevěné obložení venkovní restaurace a vystupují tak původní stěny budovy v areálu. Člověk si řekne, že asi kemp končí. Načež jeho zrak spočine na cedulích na plotě: Kapka kapitoška. Dokonce nad vstupní branou pro veřejnost, ...pokračování
reklama