Paradoxy voleb do zastupitelstva Prahy 3 v roce 2010

Paradoxy voleb do zastupitelstva Prahy 3 v roce 2010

Volby do zastupitelstva Prahy 3 skončily, přesto jisté pochybnosti zůstávají. Říkejme jim třeba paradoxy.

 

 
 

Paradox 1
Volby do zastupitelstva obcí se tváří jako volby jednotlivých obličejů, resp, kandidátů. Není tomu tak. Na Praze 3 velké množství kandidátů s nejvyšším počtem hlasů neuspělo. V tabulce níže se můžete podívat, že ani 1597 hlasů nestačilo na zvolení Ondřeje Skripnika za TOP09, zatímco jedinému kandidátovi (KSČM) stačilo 620 hlasů!
Paradox 2
Předseda ODS na Praze 3 Pavel Hurda získal podle hlasů až 100. místo, tedy 99 kandidátů mělo větší bodový zisk než tento matador komunální politiky, mnohými nazývaný Kmotr Prahy 3. Nevolilo ho ani 1000 z více jak 5000 zúčastnivších se voličů v daném obvodu (tedy cca každý pátý). Pro porovnání Matěje Stropnického volilo 1791 z 5854 voličů, tj. téměř každý třetí volič. Pavel Hurda získal bezmála nejmenší počet hlasů z nových zastupitelů za ODS. Menší počet hlasů měl jen dosluhující radní Matušek. Oba nakonec zachránilo jen jejich pořadí (druhé místo) na kandidátce ODS, nikoliv však hlasy voličů. 
Paradox 3
Přestože by mělo k získání mandátu podle ústavy stačit cca 5 procent zisku hlasů, straně Věci veřejné nestačilo ani získání celkových 6,27 procenta hlasů. Je to způsobeno zejména rozdělením Prahy 3 na 4 volební obvody. Někteří odborníci se shodují, že rozdělení obce na volební obvody je protiústavní. Přesto ke stejnému kroku rozdělení na obvody přistoupily i další městské části ovládané ODS, zvýhodňuje totiž větší strany na úkor menších.
Paradox 4
Hlasy voličů evidentně nemají po rozdělení na obvody stejnou váhu. Například na Praze 3 lze v každém obvodě zvolit právě 9 zastupitelů. Přitom obvody jsou jinak veliké. Přišlo také různě množství voličů. Pokud bychom spočítali jen prostý průměr hlasujících voličů na mandát, je jasné, že volby nebyly korektní mezi obvody.  
Obvod 1: 12789 registrovaných voličů, hlasovalo 5705 (634 hlasů na mandát)
Obvod 2: 13078 registrovaných voličů, hlasovalo 5104 (567 hlasů na mandát)
Obvod 3: 16051 registrovaných voličů, hlasovalo 5854 (650 hlasů na mandát)
Obvod 4: 14298 registrovaných voličů, hlasovalo 6497 (722 hlasů na mandát)
Paradox 5 (spíše poznámka)
Na kandidátkách ODS a tudíž ani v zastupitelstvu jste marně hledali loutkové představitele minulého vedení radnice ODS – Kozumplíková, Lochmann, Šmíd. Pavel Hurda se jich zbavil poté, co splnili svou sebevražednou misi mediálního štítu a zdařile po celou dobu odváděli svými vlastními (často trestními) kauzami pozornost od skutečného vládce Prahy 3.
Paradox 6
TOP09 získala mj. hlasy těch nespokojených občanů, kteří chtěli zamezit další vládě ODS. Paradoxně se ale může stát, že právě s touto stranou, tedy ODS, půjde do koalice. Občané, kteří se rozhodli takto volit, budou v takovém případě neuvěřitelně naštvaní – z touhy po změně se rozhodli volit „novou“ pravicovou stranu, ale ve výsledku by to mohlo být to samé, jako by dali svůj hlas ODS, kterou ale by nikdy, ani ve snu, nevolili. 
 

Související články

Volební výsledky s komentářem

Přinášíme podrobné volební výsledky, jmenný seznam zvolených zastupitelů a několik postřehů, které vychází z pohledu na statistiky.pokračování

Společné prohlášení zastupitelského klubu Žižkov [nejen] sobě: KMOTRY SI NA TRIKO NEVEZMEME

Uvědomujeme si odpovědnost, kterou na nás vložili občané Prahy 3. Byli to lidé, kteří si přejí zásadní ZMĚNU. TOP09 je v Praze 3 stranou novou a její voliči měli při své volbě velmi podobnou motivaci. Cítíme silný závazek se na podobě změny s TOP09 dohodnout. Věříme, že i TOP09 si žižkovské kmotry na triko nevezme.pokračování
reklama